chusty serowarskie i twarożkarskie

 

Chusty serowarskie z elastycznego polietylenu różnią się od innych swoją trójwymiarową strukturą. Stożkowy kształt otworów, przez które odpływa serwatka, powoduje, że nie powraca ona do masy serowarskiej. Ta właściwość nadaje chustom wyjątkową przydatność, poprzez zapewnienie kapilarnego osączania serwatki w produkcji twarogów i serów. Chustę z łatwością zdejmuje się z masy serowarskiej, a jej powierzchnia jest bardzo gładka.

 

Chusty są w kolorze niebieskim zgodnie z wymogami bezpieczeństwa. Jakość produktu jest ściśle kontrolowana w trakcie całego procesu produkcyjnego.

Zalety:

  • nie zatrzymują w sobie wilgoci

  • bardzo łatwo ociekają, dzięki czemu nie ma potrzeby stosowania dużych nacisków

  • twarogi i sery nie przywierają do chust i łatwo się od nich oddzielają, dzięki czemu uzyskuje się dużą gładkość powierzchni serów

  • bardzo łatwo wyjmuje się sery z form, tym samym praca z chustami nie jest uciążliwa

  • nie występują odpady surowca, tym samym ścieki są bardzo czyste

  • można je używać wielokrotnie (aż do zniszczenia) po uprzednim wypraniu w temp. 60-70° i odkażeniu

  • sumaryczny koszt użytkowania naszych chust w dłuższym okresie jest niższy niż koszt innych chust (koszt prania, robocizna, opłata za ścieki, oszczędność surowca)

Podczas stosowania należy zwrócić uwagę, aby chusta przylegała do sera gładką stroną, wtedy efekt osączania serwatki będzie najlepszy.


Na życzenie wysyłamy próbki chust.